bol u vratu

BOL U VRATU

Imate bol u vratu? Ustajete sa ukočenim i bolnim vratom?  Boli vas na radnom mestu ili dok  se odmarate?

Bol neće prestati sam od sebe i, ako nestane, pojaviće se opet nakon nekog vremena. Vreme je da nešto preduzmete. Nema razloga da i dalje trpite. Miofascijalni tretman je izuzetno efikasan u otklanjanju mišićne napetosti i bola. A takođe je prijatan i bezbolan.

Miofascijalna tehnika

Miofascijalna tehnika se zasniva  na tretiranju mišićne fascije. Fascija je vezivno tkivo koje se nalazi ispod kože i obavija celo telo, bez prekida. Takođe, fascija obavija svaki mišić, kosti i unutrašnje organe. Zdrava fascija je elastična i opuštena, omogućava dobru razmenu hranljivih materija, nervnih impulsa i ključna je za održavanje pokretljivosti kičmenog stuba i mišića. Miofascijalnim  tretmanom tretira  se potkožna fascija, fascija dublje u telu i  triger tačke (trigger point – eng. tačka okidač bola).Tretman se prilagođava svakom individualno, u zavisnosti od prisutnih simptoma.

Dugo sedenje, rad za kompjuterom i nepravilan položaj tela i vrata dovode do toga da  fascija postaje čvrsta i neelastična. Kad nešto radimo, nije samo vrat aktivan, nego i leđa i ruke. Stegnuta fascija ramena i grudnog dela utiče na održavanje nepravilnog položaja tela dok sedimo ili hodamo. Nepravilan položaj tela “gura” glavu ka napred, što dovodi do toga da se  mišići vrata, tetive i ligament isuviše naprežu. Ovo naprezanje dovodi do razvoja mišićne napetosti, ukočenosti vrata ili nastanka triger tačaka (trriger points – eng. tačke okidači bola).

Triger tačke nastaju kad se mišić previše stimuliše ili isteže, prilikom fizičke aktivnosti ili nepravilnog položaja vrata. Nastaju tako što se jedan deo mišićnih vlakana ne vrati u pređašnje opušteno stanje. U zavisnosti od toga da li su aktivne ili latentne, bole same od sebe ili na pritisak. Ove tačke su dugogodišnji izvor bola, jer ne nestaju same od sebe. Utiču na povlačenje mišića, koji potom povlači susedni mišić i tako u nedogled. Tretiranjem triger tačaka direktno se otklanja uzrok bola i sprečava nastanak bolnih stanja.

Veoma je bitno održavati fleksibilnost i opuštenost mišića u vratnom i ramenom delu, zbog toga što iz vratnog dela kičme izlazi mnogo nerava (kao što je brahijalni pleksus). Veći deo tih nerava se spušta niz ruke. Napeti mišići vrata i ramena mogu da pritiskaju nerve u tom delu, što može da izazove trnjenje i osećaj slabosti u rukama.

NE ODLAŽITE DA VAM BUDE BOLJE

Scroll Up