vagus nerv veza između uma i tela

Vagus nerv

VAGUS NERV I MASAŽA STOMAKA

Šta je vagus nerv?

Vagus nerv je odgovoran za povezanost tela i uma jer je nerv koji povezuje sve najbitnije telesne organe.

On je najduži nerv u telu koji počinje u mozgu kao kranijalni nerv, putuje dole niz vrat i potom prolazi kroz sistem za varenje, jetru, slezinu, pankreas, srce i pluća. Ovaj nerv igra ključnu ulogu u parasimpatičkom nervnom sistemu , koji je „vari i odmaraj“ (suprotno od simpatičkog nervnog sistema koji je u „bori se ili beži“ odgovor našeg organizma.

Šta je to tonus vagus nerva

Tonus vagus nerva je ključan za aktiviranje parasimpatičkog nervnog sistema. On se meri praćenjem pulsa tokom ciklusa disanja. Puls se pomalo ubrzava tokom udaha i usporava tokom izdaha. Što je veća razlika između vašeg pulsa tokom udaha i pulsa tokom izdaha, bolji je tonus vašeg vagus nerva. Viši tonus vagus nerva podrazumeva da se vaše telo može brže opustiti nakon stresa.
Visok tonus vagus nerva poboljšava funkcije mnogih telesnih sistema , poboljšava regulaciju nivoa šećera u krvi, smanjuje rizik od moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti, spušta krvni pritisak, poboljšava varenje putem bolje produkcije stomačnih bazičnih i enzima za varenje i suzbija migrene. Visok tonus vagus nerva se takođe vezuje za bolje raspoloženje, smanjenu anksioznost i veću otpornost na stres.

žena sa stomakom koji je "srećan" tj koji ima dobro varenje i optimalan rad
Vagus nerv je u direktnoj vezi sa našim parasimpatičkim nervnim sistemom

Na koji način je vagus nerv značajan za funkcionisanje našeg organizma


Jedna od najinteresantnijih uloga vagus nerva jeste da u stvari on prepoznaje mikroorganizme iz utrobe i pokreće reakciju kako bi uticao na upalu u zavisnosti od toga da li detektuje patogene ili nepatogene organizame. Na ovaj način, mikroorganizmi utrobe mogu imati uticaja na vaše raspoloženje, nivo stresa i sveukupno gledano, upalne procese.
Nizak tonus vagus nerva se povezuje sa kardiovaskularnim bolestima i šlogovima, depresijom, dijabetesom, sindromom hronične slabosti, kognitivnim oštećenjima i većom zastupljenošću upalnih stanja. U upalna stanja spadaju sve autoimune bolesti (reumatoidni artritis, hronična upala creva, endometrioza, oboljenja štitne žlezde, lupus i ostale).
Masaža stomaka direktno stimuliše vagus nerv i izuzetno je prijatna.

Scroll Up