sindrom gornjeg otvora grudnog koša

SINDROM GORNJEG OTVORA GRUDNOG KOŠA

(eng. – thorasic outlet syndrome)

Gde se nalazi?

Gornji otvor grudnog koša je prostor između ključne kosti i prvog rebra. U tom delu nalaze se krvni sudovi i nervi koji čine brahijalni pleksus (plexus brachialis). Iz brahijalnog pleksusa nastaju tri nerva koji se granaju kroz ruke. Ovi nervi izlaze iz vratne kičme, prolaze kroz mišiće na vratu, ispod ključne kosti, grudnih mišića i spuštaju se niz ruku.

Sindrom gornjeg otvora grudnog koša predstavlja skup simptoma koji nastaju  kao posledica  uklještenja nerava i/ili krvnih sudova.

Do uklještenja dolazi zbog:

  • Mišićne napetosti, uglavnom vratnih i grudih mišića
  • Cervikalnog rebra
  • Nepravilnog  položaja tela
  • Prenaprezanja, npr. kod sportista (veslači, plivači, dizači tegova…)

Bolni simptomi koji se javljaju su:

  • bol u vratu
  • bol u ramenu
  • trnjenje prstiju, malog i domalog, kada se pokreće rame
  • slabost i ukočenost mišića ruke
  • otok na rukama i povećana osetljivost na hladnoću

Teži slučaj ovog sindroma nastaje kad je pritisnut krvni sud. Onda dolazi do ozbiljnijih simptoma kao na primer da ruka promeni boju usled poremećaja u cirkulaciji. Od ovog sindroma češće oboljevaju žene nego muškarci.

Terapeutski tretman (tehnika miofascijalne relaksacije)

Bolni simptomi kod ovog sindroma najčešće nastaju kao posledica mišićne napetosti ili kao posledica lošeg držanja tela a često je u pitanju kombinacija ova dva. U ovim slučajevima bolni simptomi se uspešno tretiraju miofascijalnom tehnikom. Ako primetite da vam ruka menja boju (mada se to retko dešava), posetite lekara.

Miofascijalna tehnika tretira fasciju u telu. Fascija je vezivno tkivo koje obavija celo telo od glave do pete, kao i sve ostale mišiće pojedinačno. Značaj zdrave fascije u telu je višestruki. Ukoliko je stegnuta steže mišiće, krvne sudove i nervne završetke. Sav taj tupi bol koji osećamo uglavnom potiče kada je stegnuta. Zamislite da na sebe obučete odelo manje za dva broja. Potkožna fascija koja je tvrda i stegnuta stvara tenzični  pritisak na mišićno-skeletnu strukturu a da toga često nismo ni svesni. Ona gubi elastičnost i rastegljivost usled nepravilnog položaja tela, fizičke aktivnosti i stresa.

Ako imate bol u vratu, ramenu i pri tome osećate trnjenje u prstima možda imate ovaj sindrom. Ponekad nisu izraženi svi simptomi zajedno. Kombinacija miofascijalne tehnike i istezanja vremenom dovode do smanjenja ili potpunog nestanka bolnih simptoma.

Scroll Up