grafički prikaz fascije u ljudskom telu

ŠTA JE FASCIJA?

Šta je fascija?

Fascija je gusta, beličasta vlaknasta mreža vezivnog tkiva koja obavija i prožima svaki mišić, kost, nerv, arterije i vene, sve unutrašnje organe, uključujući srce, pluća, mozak i kičmenu moždinu.

Ona je jedan veliki organ koji obavija celo telo od glave do pete, kao paukova mreža. Svaki deo tela je povezan sa svakim drugim delom tela pomoću nje.

Zbog svog obavijajućeg i prožimajućeg svojstva omogućava organima i mišićima da nesmetano klize i prelaze jedan preko drugog. Najbolji način da se sagleda je da se o njoj misli kao na sloj vezivnog tkiva koji počinje odmah u ispod kože i prostire se najdublje slojeve.

Fascija i bol

U zdravom stanju fascija je opuštena i talasasta tako da ima sposobnost da se proteže i kreće bez ograničenja. Fizička aktivnost, dugo sedenje, nepravilno držanje tela, stres i mnoge druge fizičke traume na nju utiču. Fascija gubi savitljivost, postaje čvrsta i neelastična. Ovakva fascija zateže i skraćuje mišić što vremenom dovodi do pojave bola ili do ograničenja fizičke pokretljivosti. Čvrsta i napeta fascija steže nerve, arterije i vene, što vremenom blokira nervne signale i  krvotok. Povreda fascije utiče na fizičku fleksibilnost i stabilnost pa je zdrava fascija odlučujući faktor u našoj sposobnosti da izdržimo svakodnevne fizičke aktivnosti i stres.

Fascija i nervni sistem

Autonomni nervni sistem je direktno povezan i inervisan sa fascijalnim sistemom.  To znači da miofascijalnim tretmanom relaksacije (MFR) možemo da utičemo na autonomni nervni sistem. Na taj način se smanjuje neravnoteža simpatičkog i parasimpatičkog nervnog sistema koja vremenom dovodi do raznih psihosomatskih oboljenja. Delovanjem na fasciju utičemo ne samo na smanjenje fizičke napetosti nego i na smanjenje psihološke napetosti.

Na koji način stegnuta fascija utiče na povećanje mišićne napetosti?

Svaki mišić u telu je obavijen i prožet fascijom. Fascija pomaže u održavanju mišićno-koštanog sistema. Nepravilan položaj tela i preopterećenost određenih mišićnih grupa dovode do toga da fascija gubi elastičnost  i na taj način dolazi do tenzičnog pritiska na mišićno-koštanu strukturu. Stegnuta fascija prilepljuje jedan mišić uz drugi i stvara osećaj napetosti. Konstantna napetost dovodi do pojave raznih bolnih stanja. Napeta fascija steže krvne sudove i nerve pa dolazi do poremećaja cirkulacije i do poremećaja na neurološkom nivou. Opuštena fascija dozvoljava mišiću da „diše” i  uspostavlja dobru cirkulaciju, što omogućava pravilnu razmenu hranljivih materija.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Scroll Up