išijas i lumbalna diskopatija

IŠIJAS ILI LUMBALNA DISKOPATIJA

Išijas – išijalgija – miofascijalna tehnika

Miofascijalni tretman je  izuzetno efikasan, prijatan i bezbolan tretman za išijas, što je velika prednost, jer su simptomi veoma bolni. Tretiranje išijasa miofascijalnim tretmanom daje dobre rezultate u oslobađanju od bola, jer tretiranje fascije utiče na smirivanje nervnog sistema, što zauzvrat telu omogućava brži oporavak. Zbog toga je ovaj tretman sve popularniji kod ljudi koji ne vole da ih masaža boli.

Išijas koji se javlja kao posledica mišićne napetosti, upale nerva i piriformis sindroma, uspešno se tretira miofascijalnim tretmanom, a u težim stanjima, kao što je diskus hernija, moguće je značajno ublažiti bolne simptome.

Miofascijalni tretman se zasniva na tretiranju mišićne fascije. Mišić ne može da se opusti ukoliko je fascija stegnuta. Zato je tretiranje fascije od presudnog značaja u tretiranju ovog bolnog stanja. Fascija je vezivno tkivo koje se nalazi svugde u telu. Nalazi se ispod kože i obavija celo telo, takođe obavija svaki mišić, tetive, kosti i organe. Znači, zastupljena je svuda u telu. Pod uticajem fizičke aktivnosti i stresa fascija postaje gruba i neelastična i na taj način stvara osećaj napetosti. Problem je što ne možemo da osetimo odmah ovaj pritisak, ali on svejedno postoji. Pritiska postanemo svesni tek kad dođe do pojave bola, jer je naučno dokazano da fascija trpi 80% fizičkog opterećenja i stresa, a mišić samo 20%.

Fascija koja se nalazi dublje u telu, usled fizičke aktivnosti i stresa, takođe postaje tvrda i neelastična, slepljuje mišiće jedan uz drugi i steže nerve i krvne sudove. Jaki i dugotrajni bolovi koji prate simptome išijasa dovode do toga da su mišići karličnog dela, donjeg dela leđa i noge/nogu u konstantnoj napetosti. Vremenom ti mišići postaju hipersenzitivni i tražimo način da se krećemo bez bola. Upravo to je najveća greška jer se na taj način opterećuju drugi mišići. Za telo je loše da trpi bol, a kod simptoma išijasa je neophodno potražiti pomoć u ranoj fazi. Simptomi išijasa se teško zaleče, a i kad se zaleče skoro uvek se vrate posle nekog vremena. Jednom oštećen nerv, na bilo koji način, teško zaceljuje i postaje vrlo osetljiv na hladnoću i  stres.

Miofascijalni tretman išijasa daje najbolje rezultate ako se kombinuje sa vežbama istezanja. Broj tretmana se određuje individualno, u zavisnosti od uzroka nastanka i težine bolnog stanja.

Kako da znate da li imate išijas?

Kod išijasa se uglavnom javljaju sledeći simptomi:

– Konstantan bol u leđima, jednoj strani zadnjice ili noge, simptomi se ređe javljaju u obe noge

– Bol je jači kad se sedi

– Bol u nozi koji se opisuje kao gorenje, peckanje i trnjenje

– Slabost, ukočenost ili nemogućnost pomeranja noge, stopala i prstiju

– Oštar bol koji se javlja pri ustajanju ili hodanju

– Utrnulost stopala sa gornje ili donje strane

– Bol koji zrači niz nogu, ponekad se javlja u stopalu i prstima a ređe se javlja samo u stopalu[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Scroll Up