glavobolja

GLAVOBOLJA

Šta je glavobolja i zbog čega nastaje?

Glavobolja je jedno od najčešćih bolnih stanja. Postoji nekoliko tipova i uzrok je različit za svaku od njih. Najčešće vrste su: glavobolja koja nastaje kao posledica mišićne napetosti, tenzijska glavobolja, migrena, glavobolja koja nastaje kao posledica oboljenja sinusa i očiju i glavobolja kao posledica TMJ sindroma.

Napetost (spazam) mišića je najčešći mehanizam njenog nastanka. Mišići lobanje i vrata postaju napeti zbog emocionalnih i psiholoških tenzija. Ova napetost mišića vrata i lobanje prouzrokuje upornu i trajnu glavobolju koja varira po svom intenzitetu od osećaja napetosti do jakog bola. Često je i jedno i drugo. Bolna, osetljiva područja mogu se osetiti u napetim mišićima lobanje ili u mišićima vrata. Uzroci ovih glavobolja mogu biti slabi mišići vrata, vratni artritis, degeneracija diska ili cervikalna diskus hernija.

Ponekad, napeti mišići vrata i gornjeg dela leđa mogu da imaju u sebi mnogo triger tačaka (trigger point – eng. tačka okidač bola). Triger tačke nastaju usled preterane stimulacije i istezanja mišića. Vrat je lako istegnuti kad nepravilno spavamo ili gledamo TV. Dugoročno držanje glave u nepravilnom položaju, može da dovede do toga da se deo mišićnih vlakana isuviše istegne. Problem je što se neka od ovih vlakana ne vrate u pređašnje opušteno stanje. Na ovom mestu mišić ostaje zgrčen i upravo ovo mesto se zove triger tačka. Ove tačke mogu da reflektuju bol u okolne mišićne grupe koje prekrivaju glavu. Na taj način, napetost mišića vrata tj. refleksija bola iz okolnih bolnih tačaka na mišićima mogu da dovedu do bola.

Glavobolja – Miofascijalna tehnika

Glavobolja ume da bude veoma iscrpljujuća, a broj popijenih lekova ogroman. Medikamenti nisu dobro rešenje, bez obzira što se čini da lako rešavaju stvar. Ako vas često boli glava priuštite sebi miofascijalni tretman i naučite kako da sebi pomognete, svaki dan. Potrebno je malo vremena i volje, ali život bez bola je toga vredan. Miofascijalnom tehnikom uspešno se tretiraju sve vrste glavobolja, uključujući i migrenu, naročito ako se kombinuje sa drugim terapeutskim i relaksacionim tehnikama.

Svaka vrsta masaže je dobra za glavobolju, pod uslovom da se stručno izvodi, a miofascijalni tretman je tehnika masaže koja daje veoma dobre rezultate. Zbog čega je to tako? Zbog toga što se miofascijalna tehnika bavi samim uzrokom napetosti i bola, a to je stegnuta fascija koja nosi 80% mišićne napetosti. Znači, osnova miofascijalne tehnike je tretiranje fascije u telu. Fascija je vezivno tkivo koje se prostire ispod kože, kao i dublje u telu. Ona obavija sve mišićne strukture, kosti i organe. Zdrava fascija je opuštena i elastična, ali usled fizičke aktivnosti, dugog sedenja i stresa, fascija postaje čvrsta i neelastična i steže mišiće. Stegnut mišić nije dovoljno prokrvljen, postaje napet, a vremenom dolazi do pojave bola.

Miofascijalna tehnika podrazumeva zagrevanje mišićnih struktura vrata, gornjeg dela leđa i grudnih mišića. Osim ovih mišićnih grupa, ponekad je neophodno tretirati mišiće glave i lica. Način izvođenja miofascijalne tehnike je ono što je čini izuzetnim i prihvatljivim za ljude svih godina starosti. Ovaj tretman se izvodi lagano uz doziranje pritiska, koji varira od slabog ka pritisku srednje jačine. Preveliki pritisak na slabu ili napetu mišićnu muskulaturu dovodi do fizičke neprijatnosti i do dodatnog uznemirenja nervnog sistema. Sporo razvlačenje fascije i doziran pritisak podstiče opuštanje nervnog sistema, što zauzvrat dovodi do lakšeg i dugoročnijeg opuštanja mišićne mase. Miofascijalnom tehnikom se na ovaj način smanjuje sveukupna fizička i psihološka napetost, što je za glavobolju veoma bitno.

U zavisnosti od mesta ispoljavanja i uzroka nastanka glavobolje, miofascijalna tehnika se prilagođava svakom individualno, u zavisnosti od svakodnevnih životnih navika i godina starosti.

Scroll Up