bol u ramenu

BOL U RAMENU

Bol u ramenu ima mnogo uzroka i u zavisnosti od toga ispoljava se na različitim mestima. Najčešće potiče od prekomerne aktivacije nekog od četiri mišića ramena, pri čemu dolazi do istezanja mišića i njihovih tetiva. Ovo naprezanje nastaje naglo ili kao posledica dugotrajnih teških aktivnosti. Bol u ramenu nastaje kao posledica mišićne napetosti, istezanja odnosno povlačenja mišića, nepravilnog držanja tela, fizičke aktivnosti, stare povrede ili kao kombinacija više faktora. Rame se nalazi na tromeđi leđa, grudi i ruke, tako da mnogo mišića mogu da reflektuju i uzrokuju bol.

Miofascijalna tehnika

Masaža ramena miofascijalnom tehnikom smanjenje mišićnu napetost, smiruje upalna stanja, povećava pokretljivost i daje dobre rezultate u tretiranju sindroma smrznutog ramena.

Miofascijalnom tehnikom se tretira fascija u telu. Tretiranje fascije je ključna, ne samo za smanjenje mišićne napetosti nego i u tretiranju upalnih procesa.

Fascija je vezivno tkivo koje se nalazi ispod kože i obavija telo od glave do pete. Ona obavija i prolazi kroz sve mišiće, kosti, arterije, vene, unutrašnje organe i mozak. Zdrava fascija je elastična i talasasta i daje telu potporu u svakodnevnim fizičkim aktivnostima. Kao posledica stresa, dugog sedenja, nepravilnog držanja tela, fizičke aktivnosti i stresa, fascija postaje čvrsta i neelastična. Stegnuta fascija onemogućava mišićima da slobodno klize jedan preko drugog, steže mišić i skraćuje ga. Kad se jedan mišić skrati on povlači i drugi mišić sa kojim je spojen. Povučeni mišići stvaraju osećaj napetosti i mehanika tela biva poremećena. Fascija je kao paukova mreža koja se prostire celim telom, a stegnuta fascija pritiska krvne sudove i nervne završetke, steže mišiće i prilepljuje ih jedan uz drugi. Takođe, steže krvne sudove i nervne završetke i na taj način smanjuje cirkulaciju i dovodi do poremećaja na neurološkom nivou. Bez obzira na uzrok bola, stegnuta fascija svako stanje dodatno pogoršava. Istraživanja su pokazala da fascija nosi 80 % opterećenja, a mišići i tetive samo 20%.

U toku miofascijalnog tretmana tretira se potkožna fascija kao i fascija koja se nalazi dublje u telu. Rame ima složenu strukturu sa mnogo ukrštenih tetiva, ligamenata i nerava. Mnogi mišići imaju svoja hvatišta u ramenom delu i napetost nekog od njih može da reflektuje bol. Zbog toga je bitno tretirati fasciju svih mišića koji okružuju rame. Njeno rastezanje i zagrejavanje oslobađa mišiće, tetive i nerve. Na taj način se celoj strukturi omogućava slobodno kretanje bez međusobnog pritiska. Ako fascija nije talasasta i rastegljiva ni mišići ne mogu biti opušteni. U toku tretmana se, ukoliko je potrebno, primenjuje precizan rad sa mišićima, tj. tretiraju se triger tačke (trigger point – eng. ili tačke okidači bola). Triger tačka nastaje kao posledica oštećenja miofascijalnog tkiva. Kad se mišić iznova i iznova napreže, jedan deo mišićnog vlakna se razvuče, nakon čega se ne vrati u prethodno normalno stanje. Tako nastaje otok na mišiću koji se zaglavi u kontrahovanom položaju i ne opušta se. Ove triger tačke su veoma često uzrok bola. Bole same od sebe ili na pritisak i karakteristično je da reflektuju bol dalje od sebe. Prema tome, čest uzrok bola u ramenu je postojanje triger tačaka u mišićima koje ga okružuju.

Miofascijalna tehnika je nežna i prijatna terapeutska metoda kojom se otklanjaju sva fascijalna ograničenja koja dovode do bola i smanjene pokretljivosti. Bez obzira na uzrok, njena uloga je odlučujuća.

Samo onaj tretman koji u sebi sadrži i tretiranje fascije može dati dugoročne rezultate.

Mišići ramena – rotator cuff mišići

Rame je jedan od najvećih i najsloženijih zglobava u telu. To je najpokretniji zglob u ljudskom telu i samim tim najnestabilniji. Rame čine kosti lopatice i glava tj. humerus nadlaktične kosti. Mišići ramena (rotator cuff) drže glavu humerusa u ležištu i povezuju je sa lopaticom.

Mišići ramena – rotator cuff mišići su:
 • Infraspinatus (podgrebeni mišić)
 • Teres minor (mali obli mišić)
 • Subscapularis (podlopatični mišić)
 • Supraspinatus (nadgrebeni mišić)

Rameni deo (rotator cuff) je skup od četiri mišića, koji svojim tetivama okružuju rame sa svih strana. Ovi mišići sa tetivama obrazuju rotatornu manžetnu ramena (rotator cuff) i na taj način drže glavu humerusa u ležištu i samim tim omogućavaju ramenu veliku pokretljivost. Ova velika pokretljivost ima i svoju lošu stranu, jer je rame veoma osetljivo na povrede. Rame postaje slabo usled svakodnevnog habanja ili zbog slabih mišića. Glava humerusa može lako da se pomeri, i milimetar pomeranja izaziva tegobe, a pri padu glava humerusa lako ispadne iz ležišta.

Bol u ramenu može biti uzrokovan i sledećim bolnim stanjima:

 • Sindrom smrznutog ramena – adhezivni kapsulitis
 • Razni oblici artritisa
 • Giht
 • Burzitis
 • Tendinitis
 • Ruptura (kidanje) tetive
 • Uklještenje

 

Scroll Up