limfa i limfni sistem

LIMFNI SISTEM i značaj limfe za naš organizam

Limfni sistem koji funkcioniše u svom punom kapacitetu je od ogromanog značaja za naše sveukupno zdravlje i borbu protiv jedne od najopakijih bolesti, raka. Međutim, jako malo ljudi je upućeno u značaj limfnog sistema.

Limfni sistem se sastoji od: koštane srži, krajnika, adenoida (treći krajnik), slezine, timusa (grudna žlezda), limfnih čvorova i limfnih sudova koji prave mrežu tankih sudova koje se prostiru tik ispod površine kože. Predstavljaju nezavisan cirkularni sistem koji funkcioniše povezan sa našim krvotokom isto kao i našim imunim sistemom. Na taj način limfni sistem obezbeđuje čitav niz odbrambenih funkcija organizma u borbi protiv infekcija, virusa, povreda i u, krajnjoj liniji, raka.

Limfni sudovi vode do limfnih čvorova. Telo ima oko 600 – 700 ovih čvorova koncentrisanih u preponama, vratu, pazuhu, oko srca, pluća i creva. Najveća koncentracija limfatičkog tkiva okružuje creva i sastoji se od imunih ćelija koje se zovu limfociti.

Bitno je naglasiti da, za razliku od krvotoka (koji se pokreće pumpanjem srca u različitim smerovima), limfa prvenstveno teče nagore, ka vratu. Limfni sistem nema sopstvenu pumpu i mora da se oslanja na pokrete muskulatorno-skeletnog sistema tela. Drugim rečima, kako se pokrećete tako vaše telo postaje pumpa za limfu.

Putem pokreta limfa cirkuliše i time je sposobna da vrši mnoge svoje vitalne funkcije. Postoji mnogo tehnika samopomoći koje možete redovno da radite i time održavate svoj limfni sitem zdravim i uz pomoć kojih će funkcionisati ispravno.

Naveli smo 4 načina koja možete raditi i kod kuće.

4 NAČINA DA AKTIVIRATE LIMFNI SISTEM:

  1. Pokret

Limfni tokovi se aktiviraju tokom pokreta. Glavni limfni sudovi se nalaze u nogama, rukama i torzou tako da pokretanjem ovih delova tela istovremeno pokrećete i limfu. Studije govore da umerene vežbe koje radimo na dnevnom nivou značajno smanjuju rizik od raka pluća obzirom na svoj uticaj na limfni sistem. Isto tako, smanjuju rizik dobijanja i ostalih vrsta kancera.

Dakle, aktivnosti kao što su vežbe, fizička aktivnost, rad po kući, igranje pa čak i skakanje po trambolini su dobri za aktivaciju limfe u telu.

  1. Duboko dijafragmalno disanje

Osim pokreta, duboko disanje je takođe veoma važno. Duboko disanje dijafragmom utiče na to da pluća pritiskaju torakalni kanal (nakon njegovog pročišćavanja putem limfnih čvorova) čime se potiskuje tečnost nazad tamo gde pripada. To oslobađa pritisak sa miliona kontrolnih ventila u celom sistemu.

  1. Suvo četkanje (piling)

Piling pomaže da se oslobode toksini i istovremeno stimuliše limfni sistem. Piling je najbolje obaviti rano ujutru (pre tuširanja) jer se toksini oslobađaju tokom spavanja. Može se raditi svakodnevno a minimum tri (idealno pet) puta nedeljno za najbolji učinak.

  1. I, naravno, MASAŽA, tj limfna drenaža

Limfnom drenažom se postižu svi prethodno navedeni efekti a to su: stimulisanja protoka limfe, samim tim poboljšanje cirkulacije i oslobađanje od toksina.

Scroll Up