diskus hernia, masaža lumbalnog dela leđa

Diskus hernija

Šta je diskus hernija i kako nastaje ?

Diskus hernija je bolno stanje koje nastaje kada kičmeni disk ili sadržaj diska pritiska najbliži nerv i prouzrokuje bol. Diskovi kičme imaju ulogu amortizera između pršljenova i omogućavaju kretanje i uvrtanje kičme. Spoljni deo diska se zove prsten diska (anulus fibrozus) i služi da zadrži mekani – želatinasti deo diska (nukleus pulpozus). Kad dođe do degeneracije ili pucanja diska, dolazi do delimičnog ili potpunog curenja sadržaja diska (nukleusa). Do oštećenja diska može doći u bilo kom njegovom delu u zavisnosti od individualnih prilika (vrste posla, fizičke aktivnosti, opterećenja…).

masaža lumbalnog dela leđa

Diskus hernija najčešće nastaje u lumbalnom delu kičme. Svaki kontakt između nerava i upaljenih proteina iz jezgra diska ili pritisak samog diska na nerve nekog dela kičme mogu dovesti do bola, ukočenosti, peckanja ili slabosti koja se prenosi niz celu nogu. Ovi simptomi se zovu išijas ili lumbalna radikulopatija. Ponekad će diskus hernija samo izazvati bolne simptome u karlici i nozi, a ne i u leđima.

Vratna diskus hernija

Kad se diskus hernija pojavi u vratnom delu onda se zove cervikalna (vratna) diskus hernija. Kod vratne diskus hernije dolazi do bola koji zrači niz rame, ruke i prste i izaziva razne neurološke simptome. Kao i kod lumbalnog dela, vratna diskus hernija ne mora biti propraćena bolom u vratu.

Grudna diskus hernija

Diskus hernija je retka u grudnom delu kičme, a kad postoji, izaziva bolove u gornjem delu leđa i bol koji ponekad zrači u grudni koš i stomak.

Diskus hernija, koja nastaje u vratnom i grudnom delu u području kičmene moždine, može da dovede do disfunkcije kičmene moždine ili mijelopatije. Simptomi mijelopatije su: utrnulost, gubitak ravnoteže, slabost donjih ekstremiteta i gubitak kontrole bešike.

Tretiranje diskus hernije

Kod tretiranja diskus hernije svaki tretman se prilagođava svakom individualno, u zavisnosti od uzroka bola, težine i ozbiljnosti diskus hernije i specifičnosti simptoma koji su prisutni. Cilj svakog tretmana treba da bude oslobađanje od bola i drugih bolnih simptoma. Za tretiranje diskus hernije veoma je bitno razmotriti uzroke nastanka, jer je promena životnih navika od velike važnosti. Ovo se naročito odnosi na fizičku aktivnost odnosno neaktivnost, dugo sedenje, nepravilno dizanje tereta, telesnu težinu i slabost mišića. Bolni simptomi prouzrokovani diskus hernijom vremenom mogu da oslabe, retko kad potpuno nestanu. Moguće je da neke osobe imaju diskus herniju bez ispoljavanja bola i bolnih simptoma.

Vremenom, delovanjem imunog sistema, povređen disk se regeneriše, što dovodi do smanjenja pritiska na koren nerva ili kičmenu moždinu. Samim tim i bolni simptomi su manji. Išijadikus je najveći nerv u telu. Kad jednom dođe do iritacije nerva, on postaje veoma osetljiv na prekomernu fizičku aktivnost, dugo sedenje, nepravilno držanje tela, promenu vremenskih prilika i hladnoću. Bez obzira na razne otežavajuće okolnosti koje prate osobe sa ovim problemom, diskus hernija je bolno stanje čiji se efekti mogu skoro potpuno neutralisati vežbama, nežnim istezanjem i masažom, naročito miofascijalnim tretmanom.

Ne odlažite da vam bude bolje

Scroll Up