bol u kolenu

BOL U KOLENU

Mnogo ljudi oseća bol u kolenu. Nastaje kao posledica prenaprezanja, usled fizičkih ili sportskih aktivnosti i kao posledica oštećenja mišića, tetiva i ligamenata. Takođe, do bola dolazi usled dugogodišnjeg trošenja odnosno starenja. Ispoljava sa svih strana kolena ili u samom kolenu. Uzroka ima mnogo, a često je uzrok bola mišićna napetost.

Koleno je zglob koji spaja kost natkolenice (femur) i kost potkolenice (tibia). Ove kosti su povezane putem čašice kolena (patella) sa mnogobrojnim tetivama i ligamentima. Kao i svaki drugi zglob, podložan je svakodnevnim opterećenjima i povredama koje nastaju naglo ili usled dugoročnog naprezanja.

Uzroci bola u kolenu su:

        Mišićna napetost

        Povreda ligamenata

        Upala tetiva

        Sindrom iliotibijalne veze

        Povreda meniskusa

        Trkačko koleno

        Bursitis

        Bakerova cista

        Razni oblici artritisa

Bol u kolenu – terapeutski tretman

Imate li povremeno ili često bol u kolenu? Kako da znate da li je masaža pravo rešenje za vas?

Posmatrajte kad vam se javlja bol. Ujutru kad ustanete ili posle hodanja i dugog stajanja? Obratite pažnju da li vam koleno nekad otiče ili imate otok sa zadnje strane? Da li imate osećaj slabosti u kolenu ili ne? Sve u svemu, ako osećate bol odmah ujutru i ako taj bol traje duže od dva, tri meseca, posetite lekara.

Masažom se tretira bol u kolenu koji nastaje kao posledica prenaprezanja odnosno aktivnosti koje se ponavljaju iz dana u dan. Ako vam priroda posla zahteva dugo stajanje ili hodanje ili se bavite sportom, često dolazi do naprezanja jednog ili grupe mišića. U ovom slučaju bol prolazi nakon odmora.

Zašto se bol javlja u kolenu usled opterećenja nogu ili čak leđa? Koleno je zglob koje spaja kost potkolenice i natkolenice. I upravo je ono to koje omogućava da tokom hoda imamo potrebnu fleksibilnost i stabilnost. Neki mišići natkolenice i potkolenice ga, odnosne njihove tetive, okružuju. Prema tome, okruženo je sa mnogo tetiva, sa svih strana.  Svakodnevno naprezanje mišića nogu dovodi do napetosti koja se u početku javlja s vremena na vreme, a ako naprezanje traje duži vremenski period, tada dolazi do hroničnih upala što može dovesti do raznih bolnih stanja. Napetost u mišićima će se na kraju odraziti na bol u tetivama ili, u gorem slučaju, na oštećenje ili pucanje tetive. Kako se tetive nalaze pored kolena često mislimo da imamo neki problem u samom kolenu. Ne. Bol potiče od mišića odnosno tetiva koje ga okružuju.

Znači, ako je priroda vašeg posla takva da ste ceo dan na nogama ili vam se bol javlja usled sportskih aktivnosti, potražite pre svega pomoć dobrog masera.

Masažom se tretira bol u kolenu koji potiče od naprezanja mišića.

Sindrom iliotibijalne veze, koja se najčešće javlja kod sportista, takođe se uspešno tretira masažom.

U okviru terapeutskog tretmana koristimo se tehnikom miofascijalne relaksacije, terapijom triger tačaka kao i tehnikom aktivne relaksacije

Scroll Up